Wydrąż ziemniaki i napełnij je tymi pysznościami. To najlepsze ziemniaki z piekarnika, jakie jadłam
Ziemniaki z piekarnika można przygotować na wiele sposobów. Ja preferuję takie, które nie wymagają wiele czasu. Dlatego zazwyczaj stawiam na proste produkty, które dobrze smakują już po chwili gotowania. Taki właśnie będzie przepis na ziemniaczane łódeczki, w których można zamknąć, co tylko dusza zapragnie. Moimi faworytami są pieczarki, boczek i ser żółty. Danie jest proste, ale zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy.
Pieczarki słyną z głębokiego, wyrazistego smaku i bogactwa wartości odżywczych. Znajdziemy w nich m.in. witaminy z grupy B, selen i błonnik. Boczek z kolei dodaje potrawom wyrazistości i zawiera białko oraz żelazo. Ser żółty natomiast przyjemnie się topi, spajając składniki farszu. Przy okazji dostarcza wapnia, magnezu oraz witaminy A.
Razem z ziemiankami, które obfitują m.in. witaminę C, cynk i foliany tworzą niesamowicie przyjemną i dość zdrową kompozycję, do której lubię wracać.
Jak zrobić pyszne ziemniaki zapiekane?
Przygotowanie łódeczek z ziemniaków jest zaskakująco proste. Wystarczy podgotować ziemniaki w mundurkach, a ich miąższ wymieszać z pieczarkami, boczkiem i serem żółtym. Takim farszem potem już trzeba tylko wypełnić warzywo i zapiec je pod serową pierzynką. Jest więcej niż pysznie.
Przepis: Ziemniaki zapiekane z pieczarkami, boczkiem i serem żółtym
Pyszne i sycące danie z piekarnika idealne na obiad dla całej rodziny.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 35 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 640 w każdej porcji
Składniki
- 6 dużych ziemniaków
- 200 g boczku
- 500 g pieczarek
- 1 średnia cebula
- 150 g sera żółtego
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ziemniakówZiemniaki wyszoruj. Gotuj w mundurkach przez 10 minut. Wyciągnij z wody i odstaw, by ostygły. Wydrąż środek, pozostawiając po około 5 mm miąższu przy skórce. Masę wyjętą z warzywa przełóż do miski.
- Przygotowanie farszuCebulę obierz i posiekaj. Boczek potnij w kostkę. Pieczarki umyj, rozdrobnij. Na suchą patelnię z nieprzywierającą powłoką wrzuć boczek. Smaż na średnim ogniu, aż lekko się wytopi. Wtedy dodaj cebulę. Gdy stanie się szklista, wrzuć pieczarki. Kontynuuj przyrządzanie, aż grzyby znacznie się zredukują. Dodaj rozdrobniony miąższ ziemniaczany i chwilę przesmaż. Dopraw całość tymiankiem, solą i pieprzem. Przełóż farsz do miski i połącz go z 2/3 porcji startego sera żółtego.
- Pieczenie faszerowanych ziemniakówNa blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż łódeczki z ziemniaków. Posmaruj je z zewnątrz odrobiną oliwy z oliwek. Każdą wypełnij też nadzieniem. Wierzch posyp resztą sera żółtego. Piecz przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Możliwe modyfikacje przepisu na ziemniaki z piekarnika
Farsz z pieczarkami możesz wzbogacić o czosnek. Każde grzyby zyskują na smaku, gdy dodamy do nich to wyraziste warzywo. Nie żałuj też pieprzu przy doprawianiu. Dobrym pomysłem jest ponadto użycie innych znanych z ułatwiania trawienia ziół np. majeranku czy oregano. Boczek ma całkiem sporo tłuszczu, a takie dodatki sprawią, że po spożytym posiłku poczujemy się nieco lżej. Danie warto też posypać natką pietruszki lub szczypiorkiem. To kolejne zdrowe produkty, które sprawią, że ziemniaki z piekarnika nabiorą lekkości.